Fasyal Mobilizasyon ve Osteopatide Özel Teknikler - İstanbul Arel Üniversitesi
17877

Fasyal Mobilizasyon ve Osteopatide Özel Teknikler

Eğitim İçeriği

Fasyaların yüzeyel ve derin anatomisi, fizyolojisi, patofizyolojisi:

Fasyal disfonksiyon nelere yol açar? Fasyalar sadece bağ dokumudur yoksa bunun ötesinde fonksiyonlarımı vardır? Neden fasya için duyusal organ denir?

Fasyal Diagnoz:

Fasyaları izleme, palpasyon becerisi geliştirme, olası fasyal disfonksiyonları belirlemek için özel testler gösterilecektir.

ZINK Testleri:

Vucuttaki fasyal paternlerdeki sapmaları tespit etmek için ve global fasyal değerlendirmek için olan testlerdir ve uygulamalı gösterilecektir.

Vücutta herşey dolaşımdır, hatta vücutta tek hastalık vardır o da tıkanmadır der eski bir tıp hekimi. Venolenfatik dolaşım arttırma teknikleri ile hem bölgesel hem de global akışın nasıl arttırılacağı uygulamalı tekniklerle gösterilecektir.

Sinus Boşaltma Teknikleri:

Kafa içi dolaşım için önemli merkezler olan sinüslerdeki dolaşımı arttırmak ve ayrıca havalanma problemi yaratan sinüzit gibi rahatsızlıklarda havalandırmayı arttıracak cranial teknikler uygulamalı bir şekilde gösterilecektir.

Fasyaların tedavisi ile ilgili lisans bilgimiz çok sınırlıdır. Fasyaların tedavisinde direkt ve indirekt teknikler kullanılmaktadır. Bu teknikler uygulamalı bir şekilde gösterilecek ve farklı bölgelerdeki uygulamalara entegre edilecektir. Bunlar myofasyal release, balanceand hold, ritmik germe, fonksiyonel dinamik ve unwinding protokolu başlığı altında toplanabilir.

Bowstrıng Protokolu:

Omurga etrafını saran merkezi fasya en derindeki fasyamızdır ve bizim buna özel bir protokolle ulaşabilmemiz mümkündür. Skolyoz gibi omurgayı ilgilendiren tüm omurga patolojilerinde bu fasyayı gevşetmek yapacağımız rehabilitasyonda kasların düzgün çalışablmesi için ortam hazırlayacaktır.

Sempatik-Parasempatik Denge:

Vücudumuz OSS tarafından uyarılır. Bunu sempatik ve parasempatik sistem aracılığı ile yapar. Sempatik ve parasempatik sistem dengesi çok önemlidir. Mesela stres sempatik sistemi yükseltir. Eğitimde bu denge anlatılacak OSS dengesini yerine getirecek teknilkler uygulamalı olarak anlatılacaktır.

Polyvagal Teori

Çok yeni olan bu teoriye göre vagus sinirimiz dorsal ve ventral vagal olarak ikiye ayrılır. Gün içinde hepimiz bu sistemler arası geçiş yaparız. Fakat bir çok hastamız bir sistemde takılı kalmıştır. Bir sistemde takılı kalmanın sonuçları ve terapi yöntemleri anlatılacaktır.

Teorik Eğitim (online 2 gün) : 8 – 9 Şubat 2023

1.Gün

Fasyaların anatomisi, fizyolojisi, sınıflandırılması, histolojik yapısı ve patofizyolojisi

Fasya-kas bağlantıları

Fasyaların fonksiyonları

Fasya ve sinir sistemi (yeni bir sinir sistemi doğuyormu?)

Faysalar kasılabilirmi?

Hyaluronik asit ve fasya ilişkisi

Fasya ile kas/egzersiz ilişkisi

Nörobiyolojik fasya teorisi

2.Gün

Biotensegrity nedir?

Vücuttaki fasyal zincirler

Mindfulness ve fasya ilişkisi

Fasyal hafıza nedir?

Gyrotonıc ekspansiyon sistem

Fasyal distorsiyon modeli

Sempatik ve parasempatik sistem işleyişi ve fasya ilişkisi

Polyvagal teori ve egzersizleri

Pratik Eğitim (yüzyüze 2 gün) : 11 – 12 Şubat 2023

1. GÜN

9:00- 9:30 Fasyaları global değerlendirme yöntemi

9:30-10:00 ZINK testleri

10:00-10:15 ARA

10:15-10:30 Fasyaların direkt ve indirect mobilizasyon yöntemleri

10:30-11:30 Myofasyal release, balance and hold, fonksiyonel dinamik, SCS, unwındıng , neidner teknikleri

11:30- 13:00 Belli fasyaların mobilizasyonları (üst ve alt ekstremite)

13:00-14:00 ARA

14:00- 15:00 Merkezi fasya gevşetme protokolü – gövde fasyaları gevşetme

15:00-16:00 Diaframlar ve tedavileri

16:00-17:00 Sinus boşaltma teknikleri

2. GÜN

09:00- 11:00 Fasyal distorsiyon model tedavileri

11:00-11:15 ARA

11:15-12:00 Venolenfatik dolaşım arttırma teknikleri

12:00-13:00 Rebaund, GOT

13:00-14:00 ARA

14:00-15:00 Sempatik sistem ınhıbisyon teknikleri

15:00-16:00 Parasempatik sistem fasilitasyon teknikleri

16:00-17:00 Genel tekrar ve vaka tartışması

*Programda ismi geçmeyen birçok osteopatik teknik uygulamalı olarak gösterilecektir.

Eğitmen CV’si için tıklayınız.

Eğitime Kimler Katılabilir: Fizyoterapist ve Fizyoterapi Rehabilitasyon bölüm son sınıf öğrencileri katılabilir.

Sertifika Hakkında:
Rektörlük Onaylı ve E-Devlet’te Sorgulanabilen Eğitim Sertifikası Verilecektir.

Eğitim Detayları Hakkında:
Özgür Şenol